Érdekességek, történetek

Érdekességek a korábbi projektekben kedvezményezettek életéből, szakmai előmenetelük


Várfi Péter kedvezményezett

Szül. 1984.11.29

varfipeti@yahoo.fr


2005 októberében 3 hetes szakmai gyakorlaton vettem részt Deux - Sevres megyében a Leonardo da Vinci Program keretében, mely során a francia agro - turizmus, vidéki turizmus rendszerét tanulmányoztam. Úgy gondolom, hogy ez a gyakorlat nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megértsem az Európai Uniót, uniós polgárként gondolkodjak, felfogjam azt, hogy nemcsak egy adott ország régiói, de nemzetek, különböző országok régiói is együtt tudnak működni. Franciaországban már rájöttek arra az emberek, hogy összefogva könnyebben fejleszthetik a turizmus rendszerét saját kis környezetükben. Például nagyon jó ötletnek tartottam, hogy a gazdák ott összefogtak és közösen adtak ki egy kiadványt, melyben saját termékeiket és szolgáltatásaikat népszerűsítetek.
Megismerve a francia agroturizmus és vidéki turizmus rendszerét, rájöttem, hogy rendszerben kell gondolkodni és együttműködve segíthetjük, fejleszthetjük egymás országait, régióit.
A Leonardo Program másik nagy haszna, hogy a kint töltött pár hét alatt megismerhettem a francia gondolkodásmódot, jó barátságokat kötöttem. Eme barátságok mostanáig is kitartanak.
A Programon felbuzdulva, 2006 őszétől Franciaországba mentem tanulni, és mostanára pedig megszereztem a franciatanári diplomát. Mikor Párizsi tanulmányaim során bármi akadályba ütköztem, nyugodtan hívtam fel francia barátaimat, akik készséggel siettek a segítségemre. Vizsgáim alkalmával telefonáltak és szurkoltak, hogy minden jól alakuljon.
Bár nem franciatanárként helyezkedtem el, de munkám során sokat használtam, használom a nyelvet Brüsszelben, Romániában, Magyarországon, vagy épp mikor rég nem látott francia barátaimmal beszélek. Többször nyílt lehetőségem arra, hogy mikor Békés megye szakemberei Deux - Sevres megyében voltak tanulmányúton, én segítsem őket és tolmácsoljam kölcsönös mondanivalóikat.
A Leonardo Programnak köszönhetem, hogy kinyílt előttem a világ, s rájöttem, hogy Európa sokszínű!
Jövőbeni terveim közé tartozik, hogy külügyi vonalon helyezkedjek el, mely során minél több embert, kultúrát ismerjek meg.
Remélem, egyszer majd Bruxelles - ből írok levelet!


Érdekes történetek:


A Dél-Alföld – EU Egyesület rendszeresen fogad a partnerországokból szakmai és kulturális értékeinket megismerni akaró turista és diák csoportokat.


Az egyik ilyen olasz csoport heti Magyarországi programjuk kidolgozásánál jelezte, hogy vacsorára szeretnének „János Gulyást enni”.
Törtük a fejünket, hogy mire is gondolnak, de végre rákérdeztünk tőlük, hogy ez milyen étel.


Kiderült, ahogy amikor a Leonardo szakoktatók gyakorlatának záró napján kiállítottunk a Gonzagai Nemzetközi Vásáron, a gyakorlati oktatónk – Tímár János – finom magyar gulyást főzött a vendégeknek, és a nyelvi felkészítésnek köszönve a receptet olaszul mondta el az érdeklődőknek.
Az étel annyira ízlett, hogy egy olasz szakmai partnerünk – agroturizmusi vállalkozó – az étrendjébe beépítette „János Gulyás” néven, ezzel is népszerűsítve a magyar hungarikumot.


Ezt a finom ételt akarták az olasz vendégek megkóstolni a helyszínen, Magyarországon.